Trenger vi Foreningen Skepsis?

Mye har forandret seg siden Skepsis ble stiftet. Er foreningen lenger et nødvendig tiltak, eller kan den nå legges ned med god samvittighet? Jeg tror det siste og skal forklare hvorfor.

 

– Kva om det Skårderud gjer, er farleg?

Hilde Sandvik har satt i gang en debatt om psykoterapi som først og fremst er blitt en debatt om Finn Skårderud, dernest en debatt om Sandviks retorikk. Her tenker jeg å besvare det jeg ser på som kjernen i hennes kommentarartikkel: – Kva om det Skårderud gjer, er farleg?

11 myter om konspirasjonstro

11 myter om konspirasjonstro

Det skrives mye om konspirasjonsteori og konspirasjonstro. Ikke alt er gull.

 
 
Konspirasjonsteori og vold (2)

Konspirasjonsteori og vold (2)

Tro på og bruk av konspirasjonsteorier er ikke forbeholdt marginale krefter. Myndigheter kan også bruke dem, og de har et ekte voldsapparat. Bruken av dette voldsapparatet kan drives av frykten for subversjon – av for eksempel konspirasjonstroende.

Les denne boken!

Les denne boken!

Vi går mot mørkere tider. Jeg har hørt noen mumle om at "vinteren kommer". Vær litt retro. Ta en bok. Ta to! Og for all del: les boken som sier at du ikke kan!

 
Nostradamus – en vellykket spåmann

Nostradamus – en vellykket spåmann

Det er et utall mennesker som påberoper seg spesielle evner. Noen få oppnår suksess og berømmelse. Nostradamus har i den sammenheng utvilsomt lykkes. Er det så noe mer? Ronnie Johanson har sett på mannen, hans spådommer, og bruken av dem i ettertid.

Kort spørsmål til leserne

Hva sirkulerer i yngre årskull? Nærmere bestemt: hvilke konspirasjonsfortellinger?

 

Kjønn og konspirasjonstro

Det virker å være en vanlig antagelse at menn er mer tilbøyelige til å tro på konspirasjonsteorier enn kvinner. Hva vet vi egentlig om dét?

Kausale scenarier og intensjonalitet i konspirasjonstenkning

Konspirasjonsteorier forsøker å forklare noe om verden, ikke minst hva som er årsaker til hendelser. I så henseende blir de påvirket i forutsigbare retninger av gruppekognisjon og kjente bias. Tilbøyeligheten til å se intensjon bak hendelser står sentralt

California: Steinerforeldre sosialiserer til vaksinevegring

Foreldre i Steinerskoler vaksiner sjeldnere enn andre. Skolene er identifisert som smitteveier for sykdommer som kan stoppes ved høy vaksinasjonsrate. Hvor kommer vaksinevegringen fra?

 

Oppfinnelsen av ”konspirasjonsteori”?

Når ble egentlig begrepet "konspirasjonsteori" til, og var det som del av et komplott? I så fall eller uansett: virker det?

Konspirasjonsteori og vold (1)

Konspirasjonsteorier knyttes ofte til vold i offentlig debatt. Det er ikke direkte galt, men hvis det gjaldt alt og alle hele tiden, ville samfunnet vært betraktelig mer voldelig. Forholdet er mye mer komplisert enn som så.

Konspirasjonsteori og kjedsomhet

Konspirasjonstenkning kan være underholdende. Det har produsenter av spenningsfilm og –litteratur visst lenge. Er det for å motvirke kjedsomhet at noen involverer seg i konspirasjonstenkning?

 
 

Konspirasjonssnakk, tro og mistillit

Hvorfor tror folk så mye rart? Og tror virkelig konspirasjonstroende på hva som helst?

Odessa 2. mai: Ukrainas 11. september?

Odessa 2. mai: Ukrainas 11. september?

Sammenstøtet i Odessa 2. mai 2014 mellom tilhengere av et samlet og vestorientert Ukraina og separatister som ønsket å opprettet en russiskstøttet republikk har i ettertid blitt til en massakre på ubevæpnede demonstranter. John Færseth har besøkt Odessa der han har snakket med øyenvitner og gått gje...

Rykter, sladder, sagn og konspirasjonsteorier

Rykter og sladder er overalt. Ingen bør være overrasket over at de også er viktige i konstruksjon og spredning av konspirasjonsteorier.

 

Konspirasjonsteorier fordreier og avleder

Konspirasjonsteorier er uttrykk for en spesifikk historisk-kulturell prosess, skriver Michael Butter, og de bør ses som en spesifikk genre populistisk diskurs. Genren kjennetegnes blant annet av at den fordreier i saksfremstilling, avleder om skyld eller begge deler. Hva betyr det?

Konspirasjonsteorienes tidsalder?

Internett har utvilsomt gjort konspirasjonslore enklere tilgjengelig. Som så mye annet. Betyr det at konspirasjonsteoriene dermed er blitt mer utbredt? Svaret er at det er litt mer komplisert.

Noen amerikanske kommentarer

Noen amerikanske kommentarer

Media er (heldigvis) fulle av kritiske blikk på folk som ikke kan snakke med døde , helbrede sykdommer eller diagnostisere dem (men gjerne tar seg betalt). Så la oss vende blikket på noe helt annet: bøker.

 
Årets Kritisk Masse utsatt til våren 2015

Årets Kritisk Masse utsatt til våren 2015

  • Organisasjon

Skeptikerkonferansene "Kritisk Masse" skal fortsette. Men Skepsis vil omtenke betingelsene, for å nå bredere og billigere ut.

Performativ ekspertise og andre eksperter

Performativ ekspertise og andre eksperter

  • Blogg

Hvem kan vi stole på i debatter om vitenskap? Det finnes ulike nivå av ekspertise og ulike typer av den. I vitenskapelige spørsmål er det stor forskjell på å vite om og vite hvordan – og et enda større gap til å faktisk utføre det. Harry Collins lille bok sorterer tankene dine om ”vitenskapelig eksp...

Telenor tilbød advarselslitteratur – mot mobilstråling

Telenor tilbød advarselslitteratur – mot mobilstråling

  • Blogg

Det går av og til fort i svingene. Og av og til kan en kritisk tilbakemelding faktisk virke.

 
Det var en gang ...

Det var en gang ...

  • Blogg

Det var en gang en prinsesse som ikke ville la seg teste ... Det er ikke alltid like lett å bli hørt. Selv om man blir hørt, er det ikke alltid man blir forstått. Christopher Norderhaug forsøker seg på eventyrets språk for å kommunisere med eventyrprinsessen som ville til scenen for å gjøre seg …...

Påskelektyre

Påskelektyre

Skal det være litt nevrokritikk? Litt tvilsom arkeologi? Her er et knippe bøker til vurdering som alternativ påskelesning. Eller til pinse. Eller når som helst.

Årsmøteprotokoll 2014

Årsmøteprotokoll 2014

  • Organisasjon

Den 8.februar var det årsmøte i Skepsis. Protokollen er nå klar.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!