Noni-juice er et populært «helsekostprodukt», og blir iblant sagt å være virksomt mot det meste. En kritiker oppsummerer salgsargumentene slik: Noni advocates say it can be used for several conditions and to achieve many goals: increasing energy, lessening allergy symptoms, improving asthma, losing weight, improving arthritis and diabetes, decreasing pain (including headache pain) and to […]

Noni-juice er et populært «helsekostprodukt», og blir iblant sagt å være virksomt mot det meste. En kritiker oppsummerer salgsargumentene slik:

Noni advocates say it can be used for several conditions and to achieve many goals: increasing energy, lessening allergy symptoms, improving asthma, losing weight, improving arthritis and diabetes, decreasing pain (including headache pain) and to lessen symptoms of cancer, fibromyalgia, multiple sclerosis and stroke. The advocate who contacted me claimed it was safe to take with all medicines, even, she specifically pointed out, blood pressure medicines. Such claims scare me to death.

Det høres unektelig overdrevent ut.

Noni-juice er visstnok for tiden spesielt populært hos kreftpasienter. Tidsskrift for den norske legeforening (nå også med ‘e’) har en ny artikkel som ser nærmere på hva som finnes av forskning i forhold til påstander:

Sammendrag

Bakgrunn. Noni er et av helsekostproduktene norske kreftpasienter bruker mest. Hensikten med denne studien har vært å kartlegge hvordan noni markedsføres i Norge og hvilke helseeffekter som tillegges produktet – for å vurdere i hvilken grad dette er i harmoni med nåværende status på forskningen.

Materiale og metode. Oversikt over medisinsk forskning på noni ble fremskaffet ved søk i tre medisinske databaser. 48 vitenskapelige artikler ble inkludert. Hjemmesider til privatpersoner og firmaer som selger noni i Norge ble gjennomgått. Materialet fra et firma som er spesialisert på salg av informasjonsmateriell om noni ble også vurdert.

Resultater. I informasjonsmateriell fremstilles noni som et helsebringende universalmiddel som kan være nyttig ved de fleste sykdommer. Produktene omsettes i stor grad gjennom nettverk, men føres også av de fleste helsekostforretninger. Flere farmakologiske effekter er vist in vitro og i dyreforsøk. Blant annet har man sett økt kreftoverlevelse i dyremodeller. Det ble imidlertid ikke funnet studier med mennesker.

Fortolkning. Den forskning som så langt foreligger, gir ikke grunnlag for å hevde at noni er nyttig ved noen sykdommer eller plager. Måten produktet selges på, fremstår som betenkelig.

Les hele her.

(Det finnes også en svært kritisk side her som jeg ikke vil gå god for fordi jeg ikke har sjekket hvor mye hold det er i påstandene. Det virker litt ruskete, men som balanse til mirakelpåstander kan den kanskje ha sin funksjon. Hvis noen sjekker det opp må de gjerne legge inn kommentar om det.)